Hans og Grethe

Opera af Engelbert Humperdinck

Libretto af Adelheid Wette

SYNOPSIS

1. akt:

Hans og Grethe er alene hjemme i børstenbinderens hytte. Hans laver riskoste og Grethe strikker, men de to søskende er sultne og rastløse. For at glemme deres triste situation kaster de sig ud i en løssluppen dans, men i det samme kommer deres mor hjem i dårligt humør. Ophidset over at børnene ikke passer deres arbejde langer hun ud efter dem med en kost, men rammer i stedet en krukke med mælk, så den går i stykker. Hun bryder grædende sammen over at have forspildt det eneste de havde at leve af, og sender børnene ud i skoven for at samle bær.

Moderen falder udmattet i søvn over bordet, men vækkes af faderen der kommer syngende hjem efter en god dag, hvor han har solgt alle sine børster. Hun stikker til ham på grund af hans lidt for hyppige tilflugt til sin lommelærke, men blir god igen ved synet af de dejlige madvarer han har i sin sæk.

Da han spørger efter børnene og erfarer, at hun har sendt dem ud i skoven, blir han forfærdet og fortæller om Pandekageheksen, som huserer derude. Hun lokker børnene ind i sin hytte og putter dem i ovnen, hvor de blir til slik og sukkerkager.

Moderen styrter ud af døren for at redde sine børn og børstenbinderen følger efter hende.

2. akt:

I skoven ved solnedgang.

Hans og Grethe har fyldt kurven med bær, men fristes af sulten til at smage på dem, og snart efter er kurven atter tom. Det er ved at mørkne, og Hans opdager at han ikke kan finde vejen tilbage. Børnene blir bange og knuger sig til hinanden.

Ole Lukøje dukker op af tågen med sin paraply og gør børnene søvnige. De siger deres aftenbøn og lægger sig til at sove under et træ.

Fjorten engle stiger ned og holder vagt over de sovende børn.

3. akt:

Næste morgen kommer den lille Dug-mand frem med sit blomsterscepter og stænker dug over Hans og Grethe som vågner glade og udhvilede og begynder at lege.

Pludselig får de øje på Pandekagehuset og falder for fristelsen til at smage på de søde sager, som huset er beklædt med. Døren glider op og heksen lister sig ind på dem. Hun kaster et reb over Hans og fikserer begge børnene med sin tryllepind, så de ikke kan flytte sig.

Hans blir låst ind i heksens bur, og hun begynder at fodre ham med søde sager for at han kan blive trind og spiselig. Grethe tvinger hun til at gøre tjeneste hos sig og tænde op i ovnen. Men Grethe aflurer heksen trylleformularen og åbner buret, så Hans kan liste sig ud. I det øjeblik heksen bukker sig og kigger ind gennem ovndøren, giver børnene hende et puf bagi, der sender hende badus ind i ovnen, hvorpå de smækker døren i efter hende.

Ovnen bryder sammen med et brag og udspyr en masse honningkager, der viser sig at være forvandlede børn, som heksen har lokket til sig. Hans og Grethe vækker børnene til live med heksens tryllepind, og da i det samme Hans og Grethes forældre ankommer i deres søgen efter børnene ender alt i glæde og forsoning.

Heksen kommer trillende ud af den fallerede ovn i skikkelse af et stort honninghjerte.