Smetana: Sarka af "Ma Vlast"

I den stort anlagte orkester-cyklus ”Ma Vlast”  (Mit fædreland), som består af seks dele, bringer han sit fædreland, dets natur og folk, dets historiske minder og gamle sagn en musikalsk hyldest. Det kendteste af stykkerne i  ”Ma Vlast” er den musikalske beskrivelse af floden Moldau.  Smetana fik aldrig selv mulighed for at høre sit værk. Han begyndte kompositionen i 1874, lige efter at han var blevet fuldstændig døv og fuldendte den fem år senere.  I 1882 blev den seks-satsede ”symfoni” opført første gang i sin helhed og blev modtaget med stormende jubel.

Sarka udgør ”3. sats”  af ”Mit fædreland” og har funktion af en vild scherzo. 

Sarka er i dag navnet på en dal nordvest for Prag og har fået sit navn efter en kvindelig sagnfigur, Sarka, en krigerisk amazone, som blev svigtet af sin elsker. Optændt af vrede, sværger hun hævn over hele mandskønnet.

Værket beskriver fra begyndelsen Sarkas vrede og frustration. De øvrige amazoner sværger hende troskab. Imens nærmer en hær af bevæbnede mænd  - ledet af helten Ctirad - sig for at få de oprørske kvinder under kontrol  (march).  Ctirad hører i det fjerne klageråb og finder den smukke Sarka bundet til et træ. Med indsmigrende ord (klarinet og celloer) overtaler hun Ctirad til at hjælpe sig fri. Ctrirad forelsker sig i hende (lyrisk ”kærlighedsmusik”) og løsner hendes bånd. Men han er gået i en fælde:  Sarka tilbyder Ctirad og hans mænd en forsoningsdrik, som først beruser dem (en polka, som efterhånden kører af sporet)  og derefter bedøver dem, så de falder i dyb   søvn og snorker (fagotter).  Med sit jagthorn (hornsignal) kalder Sarka nu amazonerne frem. Værker slutter voldsomt med Sarkas og amazonernes blodtørstige massakre på Ctirad og hans mænd.

 

Januar 2014