DSC_0154-copy.jpg

Clara Richter-Bæk spillede over stok og sten på den gamle Gagliano-violin

Symfonisk klang for fuldt register

Amatørsymfonikerne skuffede ikke på Espergærde Gymnasium, det var en flot koncert.

Af Ole Josephsen,

Musikanmelder

 

ESPERGÆRDE: Amatørsymfonikerne, der er et af landets bedste halvprofessionelle symfoniorkestre, har nu eksisteret i 60 år, men er ’still going strong’. Med deres koncert søndag eftermiddag på Espergærde Gymnasium viste orkestret sine musikalske muskler i store værker af Dvorak og Tchaikovsky og en lille sag af Frederick Delius. Orkestret blev dirigeret af Erik Jakobsson og koncerten var arrangeret af Espergærde Musikforening.

      ’Summer Evening’, er komponeret 1890 af Frederick Delius, og denne engelske sommeraften var en åbning med blide romantiske toner - tydeligt inspireret af naturen, omtrent som et idyllisk landskabsmaleri af Constable.

      Dvoraks violinkoncert er en del af standardrepertoiret hos verdens violinister, og den er da også et værk, der er elsket af det store publikum. Clara Richter-Bæk har - takket være Augustinusfonden - en J.& A.Gagliano violin fra 1780 til sin rådighed. Det er et ædelt instrument med en mættet tone, som gav ekstra farve til Dvoraks romantiske værk. Koncerten rummer mange temaer fra bøhmisk folkemusik, som Dvorak øste af gennem hele livet. Clara Richter-Bæks tone er gylden og fyldig, og strøgene kraftfulde. I den forrygende sidste sats gik det over stok og sten, men hun holdt fokus og kom flot i mål.

 

Brusende folkemelodier

      Efter pausen var det Tchaikovskys tur. Hans symfoni nr.2 har fået tilnavnet ’Den Lillerussiske’ på grund af de tre ukrainske folkemelodier, han har anvendt. Ukraine hed på den tid ’Lillerusland’. Her hørte man det store orkesterbrus, især i andensatsen Andante marziale, der er bygget som en flot march. Scherzoen byder på en munter dans, og i finalen blandes to folkemelodier til sidst i en rasende coda. Det var symfonisk klang for fuldt register.

      Erik Jakobsson styrede slagets gang med en sikker hånd. Orkestret spillede tæt på fejlfrit, blæserne var som vanligt uhyre sikre, og strygerklangen var tæt i tuttistederne. En fornem indsats af det 60-årige orkester.

 

Helsingør Dagblad, den 6.november 2014