ChristinePryn.jpg

Christine Pryn, violin

Christine Pryn er født 1976. Hun begyndte 5 år gammel at spille klaver, og som niårig skiftede hun til violin. Et år senere optrådte hun for første gang i Danmarks Radio, der siden har transmitteret adskillige af hendes koncerter. I 1992 blev hun optaget på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, og siden fortsatte hun sin uddannelse på Det Fynske Musikkonservatorium og Folkwang-Hochschule Essen, hvor hendes lærer var prof. Adolphe Mandeau (elev af Carl Flesch). Derudover har hun deltaget i masterclasses med Christian Tetzlaff, Leon Spierer, Cho-Liang Lin, Paavo Pohjola og Rainer Kussmaul. Christine har ved siden af det traditionelle klassisk-romantiske repertoire beskæftiget sig meget med vor egen tids musik, og har modtaget instruktion af nogle af verdens største komponister, bl.a. Hans Werner Henze, Gunther Schuller, Krzysztof Penderecki, Luciano Berio og Einojuhani Rautavaara.

Allerede inden den officielle debut har Christine flere gange optrådt som solist, bl.a. med Sjællands Symfoniorkester og Odense Symfoniorkester samt med Helsingborgs Symfoniorkester, da hun i 1999 vandt konkurrencen ”Unga Solister”. Siden har hun gæstet bl.a. National Irish Symphony Orchestra, Amadeus Chamber Orchestra of Polish Radio, Latvian National Symphony Orchestra, Warszawa Filharmonikerne samt Krakóws Filharmoniske Orkester.

I 2001 debuterede hun fra solistklassen. Sammen med Odense Symfoniorkester dirigeret af Jan Krenz gav hun den første skandinaviske opførelse af Alfred Schnittkes Concerto Grosso nr. 5 ved to koncerter i henholdsvis Odense Koncerthus og Radiohusets Koncertsal (Torsdagskoncert). Koncerten blev direkte transmitteret i DR, og begge koncerter fik opsigtvækkende anmeldelser af en enig presse. Kort tid efter blev hun tildelt Musikanmelderringens Kunstnerpris, og siden fulgte Frederiksborg Amts Kulturpris, Sonningfondens Musikstipendium, Gladsaxe Musikpris, Frederiksberg Talentpris og Værløse Kulturpris.

Christine har uropført mere 80 værker og optrådt på anerkendte festivaller og steder såsom Carnegie Hall i New York, Warszawa Efterår, Griegfestivalen i Bergen, Szymanowskifestivalen i komponistens hjem i Zakopane, Tivolis Koncertsal, Radiohusets Koncertsal, Musikhuset Aarhus, Otto Braun Saal Berlin, National Concert Hall i Dublin samt filharmonierne i Warszawa og Kraków mv. Hun danner duo med pianisten, Kristoffer Hyldig, og de er begge endvidere medlemmer af Ensemble Nordlys (kvartet). Med disse ensembler har hun udgivet flere cd’er og turneret i Europa og Asien. I 2001 var Ensemble Nordlys nomineret til en Danish Music Award, og i 2003 blev Christine Pryns indspilning af Szymanowskis ”Myter” valgt til American Record Guide Critic’s Choice.


Marts 2013


”Hun blev den første unge musiker, der fik debut ved en torsdagskoncert. Og hvilken debut. Fra første skridt ind på podiet i koncertsalen var der en elektrisk ladet spænding mellem solist og publikum. Med krystalklar intonation af tonen, kontrol af klangen og en sjælden autoritet og modenhed i det musikalske udsagn, var både håndværk og det kunstneriske på plads hos den unge solist. Violinisten Christine Pryn lignede en debutant med verdenserfaring. En ung dansk musiker med et sjældent format trådte frem for publikum”.


Hvem Hvad Hvor 2002