Joel Gonzalez -bassist

Kontrabassisten Joel Gonzalez er uden tvivl en af de betydeligste kontrabassister i sin generation. Han er født i byen Merida, Yucatan, Mexico i 1979, og efter få år som guitarist (på de dybe strenge, da han nægtede at spille på diskantstrengene) og som el-bassist, begyndte han at spille kontrabas som 14-årig, da musiklæreren Cesareo Chan viste ham vejen.

Derefter studerede han i Xalapa (Mexico), København og Berlin hos Andrzej Dechnik, solobassist i Xalapa Symfoniorkestret, Michal Stadnicki, solobassist i DR Symfoniorkestret, og Janne Saksala, solobassist i Berliner Filarmonikerne. Han har deltaget i andre kurser og masterclasses hos Andrzej Kalarus, Klaus Stoll, Jeff Bradetich, Peter Lloyd, Frank Proto, Dan Styffe og Esko Laine.

Joel har været prismodtager i flere internationale kontrabaskonkurrencer, hvorfx han har modtaget juryens pris i den 2. Internationale J. M. Sperger konkurrence i Tyskland i 2002, og finalist med udmærkelse i den 1. Internationale Wratislavia konkurrence i Polen i 2008. Han har også modtaget nogle af de vigtigste stipendier og legater i Mexico, som fx FONCA legatet i 2000-2001. I Danmark blev han i 2007 tildelt det prestigefyldte rejselegat fra Harby Fonden, også kaldet ”ungdommens Sonningpris”.

Han har været medlem af Yucatans Universitets Kammerorkester, Veracruz Ungdomssymfoniorkester, og er for øjeblikket 2. solokontrabassist i DR Symfoniorkestret. Han har også spillet som gæstemusiker i nogle af de vigtigste orkestre i Europa såsom Berliner Filharmonikerne, Mahler Kammerorkestret, WDR Symfoniorkestret og Göteborgs Symfonikere.

Som solist har han spillet med flere orkestre, hvor vi kan nævne fx Xalapa Symfoniorkestret, Queretaro Filarmonikerne, Århus Symfoniorkester, Wroclaw Filharmonikerne og Yucatan Symfoniorkestret.

Instrumentet som Joel spiller på i aften er et vigtigt historisk instrument som har tilhørt den store kontrabassist Niels-Henning Ørsted Pedersen, og som Solveig Ørsted Pedersen venligst har lånt ham til lejligheden. I tidens løb har flere generationer af solobassister i Det Kgl. Kapel spillet på den smukke 1700-tals italienske kontrabas.

 

Oktober 2010