W. A. Mozart  (1756-1791)

Wolfgang Amadeus Mozart, født Johannes Chrysostom Wolfgangus Theophilus (Gotlieb) Mozart den 27. januar i Salzburg 1756, død 5. december 1791 i Wien, søn af Leopold Mozart, en af wienerklassikkens mestre og en af de mest populære komponister nogensinde. Udover at komponere spillede han mange instrumenter, f.eks. cembalo, klaver og violin. Mozart var, sammen med sin søster Maria Anna Mozart et ægte vidunderbarn, der spillede klaver fra han var 3 år og begyndte at komponere som 5-årig. I 1762-63 rejste familien rundt mellem europæiske hoffer i München, Wien, Augsburg, Frankfurt, Köln og Bruxelles. I 1764 ankom de til London, hvor han komponerede de første 3 symfonier og studerede hos komponisten Johann Christian Bach. I de følgende år besøgte familien Mozart Holland, Schweiz, Wien og Italien. Fra 1778 rejste han bl.a. til München, Paris og Prag.

Mozart spillede for den kongelige familie i Versailles 1. januar 1764. Han fik oven i købet lov til at stå bag dronningen under middagen. Mozart var da kun 8 år gammel.

Mozart er et af de største genier nogensinde, og hans værker omfatter alle tidens genrer: Operaer, balletmusik, symfonier, solokoncerter (for klaver, orgel, violin og viola, valdhorn, tværfløjte og obo), messer, lieder, strygekvartetter, sonater og megen anden kammermusik.

Alle Mozarts værker er blevet katalogiseret af Ludwig von Köchel. Hvert værk er registreret med et KV (Köchel-Verzeichnis) og et nummer.

April 2006