Sophia Bæk

Sophia Bæk, violinist

Sophia Bæk er født og opvokset i Sorgenfri og startede som 7-årig med at spille violin hos Elisabeth Zeuthen Schneider, som var hendes lærer i flere år. I årene op til sin optagelsesprøve på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium studerede hun hos Jacob Friis.

Allerede i de tidlige år var det klart, at der var tale om et stort og usædvanligt violintalent og samme år (1993), som Sophia blev optaget på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium (hos professor Milan Vitek) vandt hun guld i Berlingske Tidendes Klassiske Musikkonkurrence.

I 1994 var hun medstifter af Cailinkvartetten, en kvartet der med det samme lyste op på både den nationale og internationale musikscene. En stor koncertaktivitet blev fulgt op af deltagelse i konkurrencer i både ind og udland. Kvartetten vandt bl.a. P2’s Kammermusikkonkurrence og fik 1. pris ved Sveriges internationale Kvartetkonkurrence og blev tildelt adskillige legater, som f.eks. Jacob Gades Legat og Veuve Clicquot Ponsardins Musiklegat. Dette blev fulgt op af en pladekontrakt med selskabet Naxos for hvem kvartetten indspillede flere meget anmelderroste plader.

Efter et år i USA (1998), hvor Sophia studerede hos Roland og Almita Amos, begyndte hun at dyrke sine solistiske talenter og har adskillige gange optrådt i solistens rolle, bl.a. med Luxembourg Symfoniorkester med hvem hun har indspillet Beethovens Violinkoncert.

I 2000 flyttede Sophia til Wien, hvor hun blev optaget på Universität für Musik und darstellende Kunst, som elev hos Günther Pichler (primarius i Alban Berg Kvartetten) og for at koncentrere sig om solistrollen og kammermusikken. I årene i Wien var Sophia fast medlem af Wiener Kammerorkester med hvem hun turnerede over hele verden. Ved siden af dyrkede hun solistrollen – især i Østrig og Danmark.

I 2006 flyttede Sophia tilbage til Danmark, hvor hun omgående blev ”genetableret” i det danske musikmiljø og fik kontrakt med DR Radiosymfoniorkestret. Sophia vandt i august 2009 en plads som violinist i DR Symfoniorkestret som hun kombiner med solistisk og kammermusikalsk virksomhed.

 

Januar 2014