Stig Fogh Andersen, Tenor

Stig Fogh Andersen studerede ved konservatorierne i Århus og København. Han er medlem af ensemblet i operaen på Det Kgl. Teater, hvor han synger et bredt repertoire af danske, tyske, italienske og slaviske operaer. Blandt nævneværdige debuter på DKT fra de senere år, kan nævnes titelpartiet i "Peter Grimes" dirigeret af Sir Alexander Gibson i 1993, titelrollen i "Lohengrin" i 1994, Titelrollen i "Tannhäuser" i 1995, Stolzing i "Mestersangerne" i 1996 og Tristan i 1998.

I sept. 1993 sang Stig Fogh Andersen med stor succes for første gang Siegmund i "Valkyrien" i Århus, og i 1994 blev hans første "Siegfried" samme sted yderst rosende modtaget af kritikken både i danske og internationale medier.

I maj 1995 sang han Tannhäuser i Chemnitz, i juli deltog han i en koncertopførelse af finalen af Beethovens "Fidelio" dirigeret af Sir Georg Solti i anledning af Forenede Nationers 50 års jubilæum i Geneve (CD-indspillet) og havde debut ved Bregenz Festspillene som Florestan i "Fidelio" (transmitteret af TV). Derefter vendte han tilbage til Århus for at debutere som Siegfried i "Ragnarok". I september sang han uddrag af Hindemith's "Mathis der Mahler" (Kardinal Albrecht) i Sveriges Radio Stockholm dirigeret af Esa-Pekka Salonen. Med dette parti havde han sin debut på Covent Garden operaen i London i november samme år (instruktør: Peter Sellars).

I januar 1996 sang han "Fidelio" i Zürich dirigeret af Nikolaus Harnoncourt, i februar - marts sang han Froh og Siegmund i Wagners "Ringen" i Chicago under Zubin Mehtas direktion. Senere samme år sang han Siegfried i Santiago di Chile (med Hildegard Behrens som Brünhilde), i München Tannhäuser og i Århus "Ringen" (Siegfried). Sidst på året havde han sin debut som Stolzing i "Mestersangerne" i Kbh. Året 1997 begyndte med "Valkyrien" under Jiri Kout i Berlin (Deutsche Oper) og "Mestersangerne" i Strassbourg under Theodor Guschlbauers direktion. Derefter fulgte "Valkyrien" koncertant med RAI Torino med Eliahu Inbal og i marts debut som Parsifal i Köln (koncertant) under James Conlon. Ugen efter havde han scenisk debut på samme parti i Zürich under direktion af Franz Welser-Möst. I maj debuterede han i Kbh. som Erik i "Den Flyvende Hollænder", og var derefter i Buenos Aires, hvor han sang Siegfried og i Zürich med Lohengrin. Han sang derefter 1. Akt af "Valkyrien" koncertant ved Verbier Festivalen med Armin Jordan som dirigent Efter "Peter Grimes" i Kbh. i september sang han Parsifal med Daniel Barenboim i Tokyo, gentog "Valkyrien" i Berlin og sang Siegfried i Torino med Eliahu Inbal.

I 1998 sang han Lohengrin på Deutsche Staatsoper "Unter den Linden" Berlin dirigeret af Barenboim, 1. Akt af "Valkyrien" med Inbal i Bern, og havde sin debut som Tristen på DKT Kbh. fulgt af "Siegfried" i Helsinki med Götz Friedrich som instruktør og Leif Segerstam som dirigent samt "Siegfried" i Amsterdam. Han havde meget stor succes med Siegfrieds parti i en semi-scenisk opførelse af "Siegfried" og "Götterdämmerung" i Royal Albert Hall i London dirigeret af Bernard Haitink og derefter "Götterdämmerung" i Torino, "Mestersangerne" i München og "Tristan" i Kbh. I 1999 sang han koncert i Barcelona med 3. Akt af Siegfried, Erik i Kbh., Parsifal i Berlin, "Götterdämmerung" i nyproduktion i Helsinki (Götz Friedrich - Leif Segerstam) og "Tristan og Isolde" i Mannheim. Om sommeren sang han for første gang Herodes' parti i "Salome" i Århus, fulgt af "Tannhäuser" og "Tryllefløjten" (Tamino) i Kbh.

I 2000 sang han Tristan i Houston dirigeret af Christoph Eschenbach, "Fidelio" i München med Zubin Mehta og fik sin meget succesfulde debut på Metropolitan Opera i New York som Siegfried i både "Siegfried" og "Götterdämmerung" under James Levines direktion. Derefter fulgte "Ringen" i Helsinki, "Tristan og Isolde" koncertant ved St. Olav Festspillene i Trondheim og debut som Herman i "Spar Dame" på DKT i Kbh. Han vendte derefter tilbage til München for at synge "Mestersangerne" koncertant med Jesus Lopez Cobos som dirigent.

I 2001 sang bl. a. titelpartiet i en ny "Otello" i Kbh., Siegfried i en ny "Siegfried" i Geneve dirigeret af Armin Jordan (instr. Mosche Leiser og Patrice Courier), "Tannhäuser" i Houston og München, Tristan, Siegmund, begge Siegfried og Tannhäuser i Berlin, Mestersangerne i München og en nyproduktion af "Parsifal" dirigeret af Sir Simon Rattle på Covent Garden i London.

I 2002 sang han bl.a. i en nyproduktion af "Götterdämmerung" i Geneve (Jordan, Leiser/Courier), Tristan koncertant med New York Philharmonic og Kurt Masur, "Siegfried" koncertant med Cleveland Symphony Orchestra og C. Dohnanyi i Cleveland, Siegfried i Zürich og Siegfried i en ny "Siegfried" i München med zubin Mehta som dirigent og David Alden som instruktør.

I 2003 sang Stig Fogh Andersen Siegmund i "Valkyrien" i en nyproduktion i Kbh. dirigeret af Michael Schønwand og Siegfried i "Götterdämmerung" i den nye Ring i München dirigeret af Zubin Mehta.

Fremtidsplaner omfatter bl. a. "Siegfried" i Madrid (2003), "Peter Grimes" i Kbh. (2004), "Tristan og Isolde" koncertant i Rom (Accademia Nazionale di Santa Cecilia) med Myung-Whun Chung (2004), begge Siegfried i "Ringen" i Amsterdam (2004/5), Lohengrin i Zürich (2005) og Siegmund og Siegfried i "Ringen" i Kbh. (2005/6). Stig Fogh Andersen synger foruden opera også koncerter med et bredt repertoire som strækker sig fra Barok til moderne tid. Nytårsaften 1992 sang han som repræsentant for Danmark en koncert i München, hvor sangere fra alle europæiske nationer deltog. Samme år sang han "Das Lied von der Erde" med Scottish BBC Orchestra dirigeret af Mark Elder.

I november 1996 sang han for første gang "Gurre Lieder" ved en radiokoncert i Tivoli med Marek Janowski som dirigent. Derefter nytårskoncerter i Århus jan. 1997. I Göteborg og London sang han Brahms kantate "Rinaldo" med Neeme Järvi, i München "Das Buch mit sieben Siegeln" med Franz Welser-Möst. I november sang han Beethovens 9. Symf. med Daniel Barenboim i Tokyo. C. Eschenbach dirigerede Mahlers 8. Symfoni med Stig Fogh Andersen som en af solisterne ved Schleswig-Holstein Festival i 1998. I 1999 sang Stig Fogh Andersen igen "Das Buch mit Sieben Siegeln" i Zürich, Linz, Wien og i 2000 ved BBC Proms i London.

I 1999 sang han musik af Langgaard ved koncert i Radiohuset i Kbh. (CD-indspillet) og med Leif Segerstam "Gurre Lieder" i Stockholm. I 2001 igen "Das Buch mit Sieben Siegeln" i Cleveland. Blandt kommende koncerter er Beethovens 9. Symfoni med Casadseus i Frankrig. Blandt CD indspilninger kan nævnes "Das Buch mit sieben Siegeln" dir. af Welser- Möst, "Sovedrikken" af Weyse, "Siddharta" af Nørgaard, sange af Børresen.

April 2004