Giacomo Puccini (1858-1924)

Puccini elskede smukke kvinder, hurtige biler og gode libretti. Han kunne tillade sig en del udskejelser på de to første af disse områder, for blandt andet takket være sin kræsne smag med hensyn til de libretti, han komponerede til, blev han en velhavende mand.

Han blev født i Lucca som femte generation i en familie af komponister. Faderen var lærer og direktør ved musikskolen i Lucca, men døde i en ung alder, og moderen sad tilbage i trange kår med mange børn af forsørge. 

Puccini blev ansat som organist hos Benediktiner-nonnerne i Lucca som 10 årig. Hans fremragende orgelspil blev efterhånden kendt uden for klostret, og det varede ikke længe, før han spillede i flere kirker og desuden ved badestederne. Efter at have tilbagelagt vejen til Pisa til fods for at se en opførelse af Aïda, blev han fast besluttet på at gøre sit yderste for at komme ind ved konservatoriet i Milano.

Han fik sin uddannelse ved konservatoriet, blev organist og kantor i 1877 og skrev Messa di Gloria, et par kantater og lidt kammermusik. Fra omkring 1880 helligede han sig operaen, og med Manon Lescaut blev han tidens førende italienske operakomponist.

Puccini beherskede orkestret i en grad, som er enestående i genren. Hans instrumentationskunst og hans harmonik viser påvirkning fra Debussy, og som melodiker er han suveræn, når det drejer sig om det indsmigrende og iørefaldende, gerne af elegisk, rørende karakter. Han kunne skrive for stemmer, især sopran- og tenorstemmen, som kun få, og han havde en højt udviklet sans for effektive og hårdtslående dramatiske virkninger.

Se mere på:

http://www.r-ds.com/pucciniana.htm

http://w3.rz-berlin.mpg.de/cmp/puccini.html