Mozart: Koncert for violin og orkester nr. 1, B-dur, KV 207

Man er altid gået ud fra, at Mozart komponerede sine 5 violinkoncerter i Salzburg i tidsrummet april-december 1775. Nye undersøgelser af originalmanuskriptet har imidlertid vist, at B-dur koncerten (nr. 1) er skrevet to år tidligere, i foråret 1773. Mozart var da 17 år gammel. På den baggrund er der al mulig grund til at beundre den kompositoriske sikkerhed og den melodiske rigdom, som strømmer en i møde i denne koncert. Ja, faktisk synes stilen i især første sats at ligge tættere på den modne Mozart end den efterfølgende koncert (nr.2), komponeret to år senere. Mozart var selv en ganske habil violinist og man mener, at han komponerede koncerterne primært til sig selv, selv om man ved, at også andre af tidens violinister opførte dem. I et brev til fader Leopold skriver den unge Mozart efter en koncert:

"Jeg spillede som om jeg var den største violinist i hele Europa!" 
Faderen svarer noget formanende tilbage: "Du ved ikke selv hvor godt du spiller på din violin; det bedste du kan gøre for dig selv er at spille med energi og med hele dit hjerte og hele din forstand, ja netop som om du var den førende violinist i Europa!"
B-dur violinkoncerten rummer hele den ungdommelige selvsikkerhed, som den unge Mozart må have følt på det tidspunkt i sin udvikling.

November 2008