Forårskoncert 2018 i Nærum Gymnasium
20th marts 2018 kl. 19:30 - 21:30
| 100kr.Program:
Heino Eller: Koit
Alexandr Glazunov: Violinkoncert
Antonin Dvorak: Symfoni nr 8
Dirigent:
Kaisa Roose
Kaisa Roose er født i Tallinn, Estland. Allerede som 6-årig var hun talentfuld på klaveret; i 1992 tog hun afgangseksamen i kordirektion på Konservatoriet i Tallinn. Hun videreuddannede sig på Konservatoriet i København som orkesterdirigent, debuterede med Odense Symfoniorkester i 1997 og modtog Grethe Kolbe-prisen for lovende unge dirigenter.
I en alder af 28 år blev hun engageret af Det Kgl. Teater til opførelsen af balletten Amor og Psyke. Det blev et vendepunkt i hendes karriere og førte til en treårig kontrakt som dirigent for Den Kgl. Ballet og Den Kgl. Opera.
Hun har dirigeret de fleste professionelle orkestre i Danmark , har bl.a. uropført værker af Per Nørgaard, ligesom hun er en kendt dirigent i Sverige. Kaisa Roose debuterede i foråret 2004 i de baltiske lande med Grieg, Dvorák og Beethoven med Estlands Nationale Symfoniorkester og Elgars Violinkoncert og Faurés Requiem med Litauens Stats Symfoniorkester.
Hun er en utrolig inspirerende og sprudlende dirigent, og Rudersdalsymfonikerne/
Amatørsymfonikerne har også tidligere nydt samarbejdet med hende; senest i Bruckners 7. Symfoni i E-dur (i Nærum og Espergærde).
Marts 2018
Solist:
Christine Pryn, violinist
Hun har modtaget en lang række legater og priser, bl.a. Musikanmelderringens Kunstnerpris (2001) og Gladsaxe Musikpris (2003) og vandt i 1999 konkurrencen “Unga Solister” i Sverige. Christine Pryhn har optrådt som solist med flere danske og udenlandske orkestre, bl.a. Krakows Filharmoniske Orkester og National Irish Symphony Orchestra.
Med violinisten Christine Pryhn har vi i Danmark en solist i verdensklasse. Og vi er endda i Rudersdal så privilegerede at hun er en drivende kraft i Rudersdals Musikskole – ved siden af sin solistkarriere. Det har bl.a. ført til et fint samarbejde mellem Rudersdalsymfonikerne/Amatørsymfonikerne og de unge strygere i Rudersdal. Vi er meget glade for igen at have Christine Pryhn som solist, denne gang i den krævende og klangfulde violinkoncert af Glazunov.
Marts 2018
Programdetaljer
Heino Eller: “Koit”
Alexander Glazunov: “Koncert for violin og orkester”
Russeren Alexander Glazunov (1865-1936) var født samme år som Carl Nielsen og Sibelius – men hans musik er meget mere bagudskuende end deres. Den er ren senromantik af den mest indsmigrende, næsten konditorkageagtige art. Han var i en årrække knyttet til Musikkonservatoriet i Moskva og var en anset autoritet som lærer og komponist også i Sovjettiden – om end han valgte at emigrere til Vesten på en rejse i 1929.
Violinen gør straks sin entré med et smægtende tema, og dem har værket en ødsel rigdom af. Musikken går ud i ét: Hurtige og langsomme dele, tonerarter som der moduleres imellem på overraskende vis, og forførende, sangbare temaer veksler og glider ind i hinanden. Et skønt ”sidetema” kommer efter ca. 2½ minut, og efter ca. 4½ en længselsfuld melodi på violinens dybeste streng. Den overtages af andre instrumentgrupper, hvor ikke mindst de mørke strygere – bratscher og celloer – spiller vigtige roller. Slutningen er et fyrværkeri af en trampende kosak-agtig dans. Det hele er forbi på ca. 20 skønne minutter. Intet under at virtuoser med rødder i det russiske kejserrige som Jascha Heifetz, Nathan Milstein og David Oistrakh har fået denne koncert til at glitre som gammelt guld.